Sportcsoport 6-10 (Nemes Ágnes)

  

TÁMOP – 3.1.4-12/2-2012-0570 sz. pályázat 6-10. csoportjának beszámolója

A pályázat keretein belül a 2012/2013-as tanév tavaszi időszakában 2013. március 21-től 5 sportcsoportot indíthattam. A sportfoglalkozások többségében az általam tanított diákok részvételével, a tanítás és a kötelező órák után zajlottak a tornateremben, a sportpályán és a kondícionáló teremben.

A foglalkozások célja, hogy a diákok a testnevelés órán elsajátított ismeretanyag birtokában, és azt megfelelő módon felhasználva mozoghassanak egy kicsit szabadabban, kevesebb keret közé szorítva, mint egy testnevelés órán. További cél pedig az, hogy a tanulók a mozgás örömét a szabadidejük nagy részében is élvezni kívánják, így majd a későbbi életükben is a mindennapjaik részévé váljon a mozgás, a testedzés. Testnevelőként ehhez próbálok minél több lehetőséget adni és módszert mutatni a diákoknak.

A sportcsoportok foglalkozásain belül a tanulóknak több sportágban is lehetőségük nyílt a játékra, hiszen annak alapjait már a tanórákon elsajátították. Megmérkőzhettek labdarúgásban, kosárlabda játékban, kézilabdázásban és röplabdázásban is. A tanulók által nagyon kedvelt futsal játék is többször a foglalkozások tárgya volt. Ezek az órák a tornateremben és az iskola sportpályáin zajlottak.

Azok a tanulók, akik kevésbé kedvelik a labdajátékokat, vagy a csapatsportágakat, azon csoportok foglalkozásait látogathatták, ahol inkább az erőfejlesztés és a kondícionálás került előtérbe. Ezeket az órákat az iskola kondícionáló termében tartottuk, ahol fekvenyomó versenyekre is sor került.

Mivel az általam tanított diákok közül sok lány is van, az ő igényeiket is szem előtt tartva egy aerobik-csoportot is szerveztem. A zenére végzett gimnasztikai elemek, a nyújtó és erősítő hatású gyakorlatok elsődleges célja az alakformálás és az egészségmegőrzés volt.

A tanulóink által nagyon kedvelt az asztaliteniszezés, így erre is nyílt lehetőségük a délutáni foglalkozások keretein belül. A nagy érdeklődésre való tekintettel ebben a sportágban bajnokságot is szerveztünk.

Készítette:

Nemes Ágnes

A TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0570 számú pályázat 6-10 csoportjának beszámolója II.

Ebben az időszakban is folytatódott a korábban kialakított sportcsoportokkal a mindennapos testmozgás program keretein belül végzett munka. Továbbra is 5 csoporttal dolgoztam hetente 45 percet. Májusban a végzős diákok távozása miatt 3 csoporttal folytattuk a munkát.

A célom nem változott az előzőekhez képest, így most is az volt az elsődleges, hogy a diákok minden elvárás nélkül, a saját igényeiknek megfelelően intenzív mozgással tölthessenek el tartalmasan 45 percet.

A diákok ettől a tanévtől egy igényesen kialakított, minőségi munkavégzésre alkalmas konditermet vehettek birtokba, mindannyiunk legnagyobb örömére.

Hétfőnként és keddenként a konditerembe vártam azokat, akik alakjuk formálására, vagy épp izomtömegük növelésére kívánták fordítani a foglalkozások idejét. Ezt megkoronázandó erőemelő házibajnokságot is szerveztünk. A keddi csoport emellett többször a labdarúgás iránti elkötelezettségének is hódolt.

Hétfőn egy másik időpontban azokra a fiatalokra számítottam még, akik a röplabdajáték kedvelői. Szerencsére ők is akadnak szép számmal. Természetesen a játéké volt a főszerep, és a tanórákon elsajátított mozgásformák alkalmazásával komoly csatákat vívtak a pályán.

Kedden kora délután a lányok igényeinek kiszolgálása érdekében zenés gimnasztikára nyílt lehetőségük a fiataloknak. Ezeken a foglalkozásokon az alakformálás és a fittség megszerzése és megőrzése volt az elsődleges cél. Ennek érdekében sokszor kéziszerekkel is dolgoztunk, ami izgalmasabbá, érdekesebbé tette a fárasztó munkát. Gumikötél, hullahopp karika, kézisúlyzó, gumiszalag, ugrókötél, gym labda, tornabot is előkerült ebben a csoportban, ahol a zene oldottabbá és családiasabbá tette a hangulatot.

Péntekre egy olyan összetételű csoport jött össze, akik imádtak kidobózni és azt ráadásul nagyon ügyesen és sportszerűen űzték, így nem volt kérdés, hogy itt a „közelharcé” lesz a főszerep. Időnként a labdarúgás is szerephez jutott, néha még az eső sem szegte kedvüket a foci szerelmeseinek.

A pályázat keretein belül lehetőség nyílt külső helyszíneken lebonyolítani a foglalkozásokat. A diákok körében nagy népszerűségnek örvendett a paintball. Izgalommal és lelkesedéssel készültek ezekre a délutánokra, amelyeket az iskolához közeli paintball pályán töltöttünk el.

A nyáron kísérőtanárként vettem részt egy egyhetes sporttáborban Velencén, amelynek fő témája a röplabda volt. Itt egész héten a mozgásról szólt minden, amit a gyerekek nagy örömmel vettek. A reggeli gimnasztika és futás után röplabdáztunk, tollaslabdáztunk, asztaliteniszeztünk, horgásztunk, dartsoztunk, kenuztunk, úsztunk, strandoltunk. Jó hangulatú, élményekkel, sporttal, mozgással teli egy hetet töltöttünk együtt a diákjainkkal, akik saját elmondásuk alapján nagyon jól érezték magukat.

Úgy érzem, a célok megvalósulni látszanak, és egyre több fiatal érzi úgy, hogy a mindennapos testmozgás nem nyűg, hanem egy út ahhoz, hogy egészségesebb, minőségibb életet tudhassanak magukénak.

Zalaegerszeg, 2014-08-29. 

Készítette:
Nemes Ágnes
testnevelő

 A TÁMOP 3.1.4-12/2-2012-0570 számú pályázat 6-10 csoportjának beszámolója III.

A 2014/2015-ös tanév első félévében is 5 csoporttal volt lehetőségem dolgozni, ezek közül 2 csoportot új tanulókkal töltöttem fel, 3 csoport pedig már a programban részt vevő diákokkal folytatódott.

Ez a félév sok lehetőséget adott vendégelőadók bevonására, valamint külső helyszíneken lebonyolított foglalkozásokra.

A diákok olyan mozgásformákkal ismerkedhettek meg, amelyekre eddig iskolai keretek között nem nyílt lehetőségük.

Már a tavalyi tanévben elkezdődött a paintball foglalkozás, ami az iskolához közel kialakított pályán került lebonyolításra, szakképzett vezetők és általuk biztosított felszerelések mellett. Tavalyi tanévben kétszer éltünk a lehetőséggel, az idén pedig 3 délutánt tudtunk eltölteni a diákokkal a paintball pályán. A stratégiai elképzelések mellett komoly fizikai erőkifejtést is jelentett a tanulóknak, hogy győzni tudjanak a harcászat közben. Saját elmondásuk szerint nagyon élvezték ezeket a délutánokat.

A gokartozás sem volt kevésbé népszerű program. Szintén az iskola közelében található gokart pályán a diákok az autós sportok iránt érzett szenvedélyüket élhették ki, komoly küzdelmet folytatva az autógumikkal körbeépített tekervényes versenypályán.

Egy alkalommal betekintést nyerhettünk a tájfutás szépségeibe is. Az iskola körül felépített pályán a tanulók a versenyekhez hasonló légkörben keresték fel a kijelölt pontokat és teljesítették a távot.

A lányok is találhattak maguknak elfoglaltságot. Az XXL Fitness Club tagjainak segítségével alakformáló, kondícionáló, koordinációs és mindemellett élvezetes és izgalmas mozgásformákkal találkozhattak. Ennek a programsorozatnak a részeként látogattunk el két délután a fitness központba, ahol képzett oktatók vezettek be bennünket a spinning rejtelmeibe.

Zumba, aerobik, trx, crossfitt edzésekre pedig az iskola tornatermébe érkeztek az oktatók, és itt mutatták meg a gyerekeknek, hogy milyen sokféle mód van arra, hogy hasznosan töltsék el szabadidejüket. Természetesen a fiúk sem maradtak ki ezekből a foglalkozásokból, sőt kifejezetten élvezték a crossfitt és a trx órákat.

A fennmaradó óraszámokban a tanulók a kedvenc labdajátékaikat választották, és a csoportok a játékban vagy épp a konditeremben vezethették le az egész nap felgyülemlett feszültséget

Összességében színes, változatos programokkal teli időszakot tudhatunk magunk mögött, ami mindenképpen iránymutató lehet a fiataloknak, hogy a mozgás sokféle lehetősége minden embernek biztosítja, hogy egészségesen, tudatosan élhessen.

Nemes Ágnes
testnevelő

Vissza...

Legújabb képgalériák

Esettanulmány (17)
2015.04.08.
Eszközbeszerzés (62)
2015.04.08.

Elérhetőségeink:

Címünk:

8900 Zalaegerszeg,
Gasparich u. 27.

Telefonszámunk:

06-92 596-372

E-mail címünk:

info@ganz-munkacsy.hu

OM azonosító:

037650

KLIK azonosító:

184008

Alapítványok adószámai:

Ganz Ábrahám Diákalapítvány

18955400-1-20

"Munkácsy Szakközépiskoláért" Alapítvány

18958410-1-20